torstai 16. maaliskuuta 2017

Elämäntaitovalmennusta Gabriellassa

Gabriellan oppilaille annetaan monipuolista elämäntaitovalmennusta monilla elämän osa-alueilla.

  • Puutarhanhoito, oppilaille opetetaan puutarhan hoitoa. Tämä on tärkeä taito, kun he palaavat takaisin kotiin. Nuoret voivat olla hyödyllisiä ja tuottavia omassa yhteisössään jos osavat kasvattaa kasviksia. Nuoret kuokkivat uskomattoman ahkerasti maata. Pienetkin lapset osallistuivat puutarhan hoitoon mm. kastelemalla kasveja. Keskuksessa viljeltiin mm. Mchichaa (pinaattia muistuttava kasvi), paprikaa, chiliä, tomaattia, maissia, lehtikaalia, bataattia. 







  • Eläintenhoito, oppilaat harjoittelevat eläintenhoitoa. Keskuksella on kanoja, pupuja ja vuohia. Kun oppilas lähtee pois keskuksesta takaisin kotiin, hän saa mukansa kaksi vuohta ja hän palauttaa toisen sukupolven vuohet takaisin keskukseen ja maksaa velkansa takaisin. 





  • Arkielämäntaitoja harjoitellaan monipuolisesti arjen eri tilanteissa. Oppilaita ohjataan hygienian hoidossa käytännössä ja teoriassa, he tekevät ruokaa ja osallistuvat siivoukseen niin sisällä kuin ulkonakin. Vanhemmat oppilaat pesevät pyykkiä ja ripustavat ne kuivumaan. Oppilaille myös opetetaan erilaisia arkitaitoja oppitunneilla keskustellen. Osallistuimme oppitunneille, missä heille opetettiin turvataitokasvatusta. Niinkuin aiemmassa postauksessa puhuimme, vammaisilla lapsilla ja nuorilla on erittäin suuri riski joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Tunnilla kerrottiin hygieniasta, hivistä ja aidsista sekä oppilaat konkreettisesti harjoittelivat sitä, miten toimivat jos joku yrittää heitä hyväksikäyttää. 



  • Käsityöt, keskuksessa tehdään myös käsitöitä: ompelua ja erilaisia kädentaitoja. Pääsimme kumpikin tekemään banaanin lehdistä punosta, mikä päätyi loppujen lopuksi tarjottimen koristeluksi. Oppilaat voivat tehdä myös erilaisia puutöitä. 
  • Kauppa, ulko-oven läheisyydessä on kauppa, missä myydään keskuksessa valmistettuja kankaita, koruja ja käsitöitä sekä leivonnaisia. Kauppaa pitävät keskuksen vanhimman oppilaat.

Vanhemmilla oppilailla oli selvästi annettu vastuuta monien asioiden hoitamisesta keskuksessa. He myös auttoivat todella paljon pieniä oppilaita (komensivat ja laittoivat kuriin mutta myös puolustivat ja lohduttivat jos jollakin oli jokin hätänä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti