keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Ensimmäiset päivät töissä

Olemme tunteneet olomme tervetulleiksi Gabriella Children,s Rehabilitation Centrissä. Keskus on toiminut vuodesta 2009 saakka ja se toimii itsenäisesti ilman valtion tukea. Avustukset ja lahjoitukset ovat erittäin tärkeitä keskuksen toiminnan mahdollistamiseksi. Vanhemmat maksavat lapsensa kuntoutuksen ja koulutuksen perheen tilanteeseen soveltuvilla yksiköllisillä tavoilla, kuten rahalla, ruoka- ja materiaalilahjoituksilla. Vanhemmat voivat myös osallistua keskusken toimintaan työskentelemällä siellä, ja sillä tavoin maksaa osuutensa.





Kuvan lähde: http://www.gabriellarehab.org

Keskuksen johtaja Brenda Shuma otti meidät sydämellisesti vastaan ja ketoi keskuksen toiminnasta, esitteli henkilökuntaa ja opetustiloja. Keskustelimme myös vammaisuuteen liittyvistä asioista niin Tansaniassa kuin Suomessa.





Tansaniassa vammaisuuteen liittyy monia uskomuksia ja pelkoja. Vammaisen lapsen syntymä perheeseen voidaan kokea Jumalan rangaistuksena, kirouksena tai voi olla seurausta siitä, että äiti on tehnyt jotain väärää: pitänyt liian lyhyttä hametta, ajatellut ikäviä asioita jne. Lisäksi aviomies voi jättää perheen tai äiti voi hylätä lapsen esimerkiksi sukulaisen hoidettavaksi ja kadota. Keskus tekee tärkeää työtä opastaessaan vanhempia ja heidän yhteisöjään vammaisuuteen liittyvistä asioista. Heillä on erityisiä viikkoja säännöllisesti, milloin vanhemmat tai joku muu perheestä voivat tulla asumaan keskukseen ja nähdä, miten vammaista lasta kuntoutetaan. Lisäksi keskuksen työntekijät voivat käydä myös ohjaamassa vammaisen lapsen yhteisössä. Keskus kouluttaa myös opettajia kohtaamaan vammaisuutta ja antaa työkaluja erityistä tukea tarvitsevien lasten opetukseen lasten lähikouluissa.


Keskuksessa toimii integroitu Montessori päiväkotiryhmä. Ryhmässä on sekä vammaisia että vammattomia lapsia yhteensä noin 20. Suomen Montessoriliiton sivuilta saa kattavasti lisätietoa Montessori pedagogiikasta. Keskusksessa toimii myös autisten lasten opetusryhmä ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden ryhmä. Lisäksi nuorille aikuisille on ryhmä, missä opetellaan ammatillisia- ja elämäntaitoja.

Näitä ovat:
  1. Eläinten hoito - livestock keeping ie goat, chicken and rabbit
  2. Puutarhanhoito Gardening – vergetable, yellow fleshed potatoes etc
  3. Ruoanvalmistus– cooking food and bites such as popcon and ground nuts
  4. Ompelu – which focus on making tourist attractive products such as bags, hair band etc
  5. Puutyöt – focus on making therapeutic equipment such as special seats, tables, walking aids which as sold for children with disability
  6. Käsityöt – this includes using masai beads to make different things like bracelaces, ear rings, neck laces etc
  7. Draama, tanssi ja rummut – this focus on understand talents as well as building their confidence
  8. Muotinäytös – this also aim at building confidence as well as talents on decent fashion show



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti